Home » Hoe gaan we te werk? » Alimentatie

Alimentatie

Partneralimentatie;

Meestal een beladen onderwerp. De ontvanger vindt het bedrag te laag en de betaler vindt dit te hoog. Zelden zullen beide partners zich direct kunnen vinden in de hoogte van de alimentatie. Door onderhandelen komt een compromis tot stand.
Wat is bij wet geregeld;
Bij beëindiging van een huwelijk door echtscheiding of scheiding van tafel en bed, maar ook bij beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Is er een verzorgingsbehoefte bij één van de partners, dan is er een alimentatieplicht voor de andere partner aan de orde.
De hoogte van de alimentatie is NIET bij wet geregeld, wel zijn er de zogenaamde Trema-normen welke als leidraad dienen. In geval van procedures is dit de richtlijn die de rechter meestal volgt.
Thans duurt de verplichting nog 12 jaar, maar zal op korte termijn waarschijnlijk wijzigen (zie ook nieuws).
Scheidingsroute maakt aan de hand van uw gegevens een berekening gebaseerd op deze normen en bespreekt dit met u aan de hand van een duidelijke rapportage.

Kinderalimentatie;

Voor de verzorging van de minderjarige kinderen is kinderalimentatie een verplichting. Hier gelden duidelijke regeles en geschiedt naar draagkracht. In geval van co-ouderschap, waarbij de kosten van verzorging ieder voor de helft worden gedragen, kan dit zonder geldoverboekingen, maar dient duidelijk te worden vastgelegd.
De alimentatie en de manier waarop deze tot stand is gekomen staat ook in het ouderschapsplan.
Ook voor berekeningen van kinderalimentatie is Scheidingsroute u graag behulpzaam.