Home » Hoe gaan we te werk? » Convenant

Convenant

Het convenant is het sluitstuk van de (echt)scheiding. In feite is dit het belangrijkste document dat wordt opgesteld.

Het convenant is de overeenkomst waarin de afspraken worden vastgelegd, over de verdeling van de huwelijksgemeenschap, de woning, alimentatie voor de ex-partner en de kinderen, pensioenverevening, en alle andere zaken die kunnen spelen.

Het maken van een convenant is wettelijk niet verplicht, maar is wel aan te bevelen om duidelijkheid te scheppen voor de partners zelf. Bij een eigen woning en de overname van de woning en de hypotheek dient dit als bewijs voor banken, in geval van polissen voor de verzekeringsmaatschappijen en in geval van pensioenverevening voor de pensioenfondsen, ook maakt in veel gevallen het ouderschapsplan onderdeel uit van het convenant.

Scheidingsroute zal samen met een advocaat en/of mediator (eventueel scheidingsroute zelf) het convenant opmaken. Dit om alles zo zorgvuldig mogelijk te begeleiden en ook om later geen (fiscale) problemen te krijgen.

Het convenant opstellen, dient dus zeer zorgvuldig te gebeuren en door beide partners volledig te worden geaccepteerd en de uiteindelijke samenvatting te zijn van alles hetgeen is afgesproken in de aanloopperiode naar de definitieve scheiding toe.